Vyšetření General Movements - Janoušek, David; Králová, Dagmar; Řezaninová, Jana; Stejskal, Pavel (Pediatrie pro praxi, 2019)
Vyšetření General Movements popsal a rozvinul rakouský profesor Heinz Prechtl. Tato metoda je efektivní, levná a je primárně určena k odhalení ohrožení dětskou mozkovou obrnou. Vyšetření je možné provádět od narození dítěte, a to i u předčasně narozených, až po 20 týdnů korigovaného věku. Podstatou je vyhodnocení videozáznamu spontánní motoriky dítěte, ve kterém se hledají klíčové prvky charakteristické pro daný věk. Senzitivita General Movements pro odhalení budoucího rozvoje dětské mozkové obrny je až 97 % a specificita je také až 97 %. Tato technika je navzdory její účinnosti v České republice bohužel nedoceněnou a málo rozšířenou.
Keywords: kojenec; Infant; Pediatrics; lidé; Child Development; časná diagnóza; Infant, Newborn; Early Diagnosis; General movements; pediatrie; vývoj dítěte; Humans; Cerebral Palsy; novorozenec; mozková obrna