Co nám přináší kočky? - Hrušková, Alice; Doležalová, Lenka; Černá, Zdeňka; Sýkora, Josef; Votava, Tomáš (Pediatrie pro praxi, 2019)
Kočky mohou být častým zdrojem původců infekčních onemocnění. Jedním z onemocnění je bartonelóza, tzv. nemoc z kočičího škrábnutí (Cat Scratch Disease – CSD). Původcem jsou bakterie z rodu Bartonellaceae, které způsobují závažné uzlinové syndromy. V našem sdělení popisujeme klinické případy závažných lymfadenitid při bartenolóze a problematiku diferenciálně diagnostickou včetně možné onkologické etiologie, kterou musíme brát do úvahy u uzlinových syndromů u dětí.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Zoonoses; kočky; zoonózy; magnetická rezonanční tomografie; Bartonella Infections; lymfadenitida; Diagnostic Imaging; mužské pohlaví; Cats; infekce bakteriemi rodu Bartonella; Bartonella henselae; ženské pohlaví; Lymphadenitis; dítě; Child; Male; diagnostické zobrazování; Female