Příjem soli ve stravě školních dětí - Mičulková, Barbora; Velemínský, Miloš (Pediatrie pro praxi, 2019)
Příjem soli v civilizovaných zemích v současnosti mnohonásobně převyšuje doporučené množství, které Světová zdravotnická organizace stanovila na méně než 5 g za den. V České republice je dávka překračována až trojnásobně už od tří let věku dítěte. Cílem práce bylo zhodnotit množství soli v obědech dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením. Výzkumný soubor tvořilo pět školních jídelen, u kterých byly hodnoceny polední pětidenní jídelníčky. Dítě školního věku má denně přijmout maximálně 5 g soli. Jelikož oběd tvoří 35 % denní energetické dávky, měl by oběd ve školních jídelnách obsahovat 1,75 g soli. Z výsledků vyplývá, že všechny sledované školní jídelny překročily doporučenou dávku 1,75 g soli ve všech sledovaných obědech. Dítě školního věku průměrně přijme 3,004 g soli v obědě, což je o 72 % více, než je doporučováno. Ke skupinám potravin, které svým vysokým obsahem soli značně ovlivnily výslednou hodnotu, řadíme pekárenské výrobky, sýry a masné výrobky.
Keywords: analýza dat; stravovací služby; Data Analysis; hodnocení rizik; Sodium Chloride, Dietary; strava, jídlo, výživa; Food Services; Child; Diet, Food, and Nutrition; kuchyňská sůl; dítě; Risk Assessment