Deprese a migréna: co mají společného? - Racková, Sylva (Neurologie pro praxi, 2019)
Deprese a migréna patří mezi velmi často se vyskytující onemocnění. Pacienti s migrénou mají až 2 × vyšší riziko výskytu deprese, a naopak pacienti s depresí trpí mnohem častěji migrénou. Komorbidita těchto dvou závažných poruch zhoršuje průběh, vede k častější chronifikaci obou nemocí, snižuje odpověď na léčbu. Je spojena s horší kvalitou života a vyšší sebevražedností. V léčbě obou onemocnění jsou s úspěchem užívána antidepresiva. V článku je uveden přehled dostupných údajů o společném výskytu deprese a migrény a možnostech antidepresivní medikace.
Keywords: dospělí; migréna; Humans; Antidepressive Agents; sebevražedné myšlenky; duševní poruchy; Comorbidity; Suicidal Ideation; komorbidita; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; Migraine Disorders; Mental Disorders; Depression; Adult; antidepresiva tricyklická; antidepresiva; Serotonin and Noradrenaline Reuptake Inhibitors; Antidepressive Agents, Tricyclic; ženské pohlaví; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; lidé; deprese; inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu; Female