Amyloidóza – kazuistika pacienta s nodulární amyloidózou v místě aplikace inzulinových injekcí - Marešová, Andrea (Dermatologie pro praxi, 2019)
Kožní amyloidóza je rozsáhlá skupina klinicky se lišících onemocnění. Vyskytuje se buď izolovaně jako kožní forma bez postižení jiných struktur nebo může být součástí systémové formy amyloidózy. Specifickou klinickou jednotkou kožní nodulární amyloidózy je amyloidóza v místě aplikace inzulinových injekcí, kde je amyloidogenní substancí inzulin. Tento typ amyloidózy je zřejmě v řadě případů nesprávně diagnostikován, vzhledem ke klinické podobnosti s lipohypertrofií, za kterou je často zaměňován.
Keywords: diabetes mellitus; inzulin; Insulin; lidé; Diabetes Mellitus; Amyloidosis; Aged; Humans; senioři; Injections, Subcutaneous; mužské pohlaví; Male; injekce subkutánní; amyloidóza