Pacient s psoriázou a metabolickým syndromem. Oddálení nutnosti systémové léčby psoriázy díky aplikaci pěny Enstilar® - Vachatová, Simona (Dermatologie pro praxi, 2019)
Psoriáza je chronická zánětlivá dermatóza postihující kolem 2–4 % středoevropské populace. V léčbě mírných a středně závažných forem většinou vystačíme s lokální léčbou, u závažnějších forem se potom přistupuje k systémové léčbě. V této případové studii se u pacienta jednalo o závažnou formu určenou k systémové léčbě. Dostupnou konvenční systémovou léčbu však nebylo možno zahájit pro neuspokojivé hodnoty sérových lipidů, jaterních testů a nekorigovanou arteriální hypertenzi. Proto se přistoupilo k léčbě kombinací kalcipotriolu a betamethason -dipropionátu (Enstilar® kožní pěna) s uspokojivým terapeutickým efektem, který dokládá i pokles hodnoty PASI z 7,8 na 2 po měsíci léčby. Podařilo se tak oddálit nasazení systémové léčby, jejíž výběr bude vzhledem k přítomnému metabolickému syndromu obtížný. Tato kazuistika také ukazuje na nutnost preskripce dostatečného množství léku k pokrytí doby do další návštěvy lékaře.
Keywords: dospělí; lidé; betamethason; mužské pohlaví; psoriáza; kalcitriol; Psoriasis; lékové formy; Calcitriol; Male; Treatment Outcome; Adult; výsledek terapie; Dosage Forms; Betamethasone; Humans