Golimumab v léčbě axiálních spondyloartritid - dlouhodobé výsledky léčby - Bubová, Kristýna (Farmakoterapeutická revue, 2019)
Golimumab patří do skupiny inhibitorů tumor nekrotizujícího faktoru (tumor necrosis factor, TNF), používaných u pacientů s axiální spondyloartritidou v první linii biologické léčby. Účinnost a bezpečnost golimumabu byla hodnocena ve dvou zásadních studiích u pacientů s aktivní formou ankylozující spondylitidy (GO-RAISE) a non-radiografické axiální spondyloartritidy (GO-AHEAD). Výsledky potvrdily výborný účinek terapie ve srovnání s pacienty užívajícími placebo. Podle vyšetření magnetickou rezonancí v dosavadních studiích snižuje golimumab dlouhodobě rozsah kostního edému sakroiliakálních skloubení i páteře. Imunogenita golimumabu je u pacientů s axiální spondyloartritidou nižší než u pacientů s revmatoidní artritidou a setrvání pacientů na této léčbě je podobné jako ve studiích s jinými inhibitory TNF. Golimumab představuje dlouhodobě poměrně bezpečnou a účinnou cestu snížení aktivity non-radiografické i radiografické formy nemoci.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; výsledek terapie; tumor nekrotizující faktory; Antibodies, Monoclonal; lidé; Studie GO-AHEAD; Treatment Outcome; Spondylarthritis; Tumor Necrosis Factor Inhibitors; Tumor Necrosis Factors; Studie GO-RAISE; progrese nemoci; Disease Progression; Antirheumatic Agents; randomizované kontrolované studie jako téma; monoklonální protilátky; inhibitory TNF; Golimumab; antirevmatika; spondylartritida; Humans