Lékové interakce s potravou, jejími složkami a nápoji - Suchopár, Josef; Prokeš, Michal; Suchopár, Štěpán (Farmakoterapeutická revue, 2019)
Potrava, některé její složky, nápoje a potravinové doplňky často ovlivňují metabolismus a transport léčiv v organismu nebo přímo farmakodynamické účinky léčiv. V důsledku těchto interakcí dochází ke změnám v biologické dostupnosti léčiv, ke snížení účinku nebo selhání terapie nebo ke zvýšení rizika výskytu nežádoucích účinků, výjimečně dokonce může dojít k projevům toxicity. Cílem přehledu je podat základní informaci o rozsahu aktuálních znalostí o interakcích potravy a nápojů s léčivy. Zejména pak ukázat na léčiva, která je z různých důvodů nezbytné užívat bud' nalačno, nebo po jídle a současně upozornit na skutečnost, že se léčiva mají zapíjet vodou.
Keywords: Enterocytes; ATP-Binding Cassette Transporters; Abiraterone Acetate; Gastric Absorption; abirateron; Fruit and Vegetable Juices; ovocné a zeleninové šťávy; interakce mezi potravou a léky; Drug Therapy; Food-Drug Interactions; Biological Availability; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; fyziologie výživy; interakce bylin a léků; biologická dostupnost; lidé; ABC transportéry; glukagonu podobný peptid 1; enterocyty; Tea; Herb-Drug Interactions; Cytochrome P-450 Enzyme System; farmakoterapie; Carbonated Beverages; Milk; absorpce v žaludku; Nutritional Physiological Phenomena; sycené nápoje; Humans; Solute Carrier Proteins; nežádoucí účinky léčiv; Male; aplikace orální; systém (enzymů) cytochromů P-450; Glucagon-Like Peptide 1; Alcoholic Beverages; SLC transportéry; Administration, Oral; mléko; mužské pohlaví; čaj; alkoholické nápoje