Novinky o familiární hypercholesterolemii pro kardiology - Vaclová, Martina; Vrablík, Michal (Kardiologická revue, 2019)
Familiární hypercholesterolemie (FH) je dědičné onemocnění, které prokazatelně zvyšuje riziko aterosklerotických komplikací. Prevalence FH mezi kardiologickými pacienty je vyšší než v běžné populaci. Vzhledem k dosažitelné a velmi účinné léčbě je vhodné, aby byli pacienti diagnostikováni a adekvátně léčeni dle výše kardiovaskulárního rizika. Tím lze předejít kardiovaskulárním komplikacím progredující aterosklerózy. Základem léčby je vysoko dávkovaný vysoce účinný statin v kombinaci s ezetimibem a při splnění úhradových kritérií i s inhibitory PCSK9. Pacientům s FH poskytuje péči síť pracovišť projektu MedPed (Make early dia gnoses to Prevent early deaths in Medical Pedigrees).
Keywords: Genetic Testing; LDL-cholesterol; Cholesterol, LDL; anticholesteremika; lidé; Hyperlipoproteinemia Type II; hyperlipoproteinemie typ II; statiny; sekundární prevence; PCSK9 inhibitory; Secondary Prevention; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Anticholesteremic Agents; Cardiovascular Diseases; Proprotein Convertase 9; ezetimib; kombinovaná farmakoterapie; proproteinkonvertasa subtilisin/kexin typu 9; genetické testování; PCSK9 Inhibitors; kardiovaskulární nemoci; Ezetimibe; projekt MedPed; Drug Therapy, Combination; Humans