Účinnosť a bezpečnosť nových antikoagulancií v reálnej klinickej praxi - Olexa, Peter (Kardiologická revue, 2019)
Výsledky série štyroch veľkých randomizovaných klinických štúdií s dabigatranom, rivaroxabanom, apixabanom a edoxabanom v porovnaní s warfarínom potvrdili vyššiu účinnosť a bezpečnosť inovatívnej liečby voči warfarínu. Hlavný prínos spočíva predovšetkým v dramatickej redukcii výskytu intrakraniálneho krvácania, ako aj v účinnejšej redukcii tromboembolizmu. Údaje z klinickej praxe (z anglického tzv. real world data - RWD) predstavujú doplnkový zdroj informácií o bezpečnosti a účinnosti jednotlivých molekúl antagonistov vitamínu K (NOAK). Treba ich vnímať ako komplementárnu informáciu doplňujúcu výsledky randomizovaných štúdií. S výnimkou edoxabanu už máme v súčasnosti k dispozícii dostatok informácií o efektivite a bezpečnosti liečiv z RWD analýz. Cieľom tejto prehľadovej práce je prezentovať stále bohužiaľ málo známe, ale dôležité výsledky analýz bezpečnosti a účinnosti NOAK z reálnej klinickej praxe a apelovať na ich prínos zodpovedaniu otázok o skutočnej účinnosti a bezpečnosti jednotlivých molekúl NOAK v klinickej praxi.
Keywords: Vitamin K; hodnocení rizik; pyridiny; warfarin; Factor Xa Inhibitors; antitrombiny; apixaban; pyrazoly; Dabigatran; lidé; Anticoagulants; rivaroxaban; dabigatran; Risk Assessment; vitamin K; Pyrazoles; Warfarin; randomizované kontrolované studie jako téma; Humans; inhibitory faktoru Xa; Pyridines; edoxaban; Randomized Controlled Trials as Topic; Antithrombins; Rivaroxaban; antikoagulancia