Pokroky imunoterapie v onkologii - Podrazil, Michal; Bartůňková, Jiřina (Remedia, 2019)
Největším pokrokem v onkologii v posledním desetiletí bylo zavedení imunoterapie do běžné klinické praxe. Kombinace standardní terapie a moderních léčebných modalit nám již umožňuje docílit zvýšení míry léčebných odpovědí a prodloužení mediánu celkového přežití. Stále však hledáme odpovědi na řadu klíčových otázek. Potřebujeme znát spolehlivé prediktivní biomarkery účinnosti a toxicity, abychom byli schopni vybírat vhodné pacienty k léčbě pomocí onkoimunoterapie. Následující řádky podávají přehled o současných moderních imunoterapeutických přístupech, které jsou již schválené nebo se dostávají do klinické praxe.
Keywords: onkolytické viry; onkolytická viroterapie; Dendritic Cells; Immunotherapy, Active; dendritické buňky; Immunotherapy, Adoptive; Immunotherapy; imunoterapie adoptivní; lidé; Oncolytic Virotherapy; Cell- and Tissue-Based Therapy; Oncolytic Viruses; aktivní imunoterapie; nádorové biomarkery; imunoterapie; Medical Oncology; lékařská onkologie; buněčná a tkáňová terapie; Biomarkers, Tumor; humanizované monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Humans