Alergie na kešú – klinické poznámky a vyhodnocení souboru pacientů s IgE senzibilizací k hlavnímu alergenu Ana o 3 (2S albumin) - Štádler, Jakub; Fuchs, Martin; Macková, Lucie (Alergie (Praha, Print), 2019)
Článek zahrnuje poznatky o IgE mediované alergii na kešú ořechy s ohledem na pozorovaný nárůst nových případů. Zaměřuje se především na komponenty kešú a zvláště na klinicky rizikovou IgE senzibilizaci k zásobní bílkovině Ana o 3 (2S albumin). Alergická senzibilizace k této zásobní bílkovině semene je nejcitlivějším indikátorem primární alergie na kešú. Prezentujeme soubor 100 pacientů vyšetřených v letech 2013–2015 na našem pracovišti metodou ImmunoCAP s hodnotou sIgE rAna o 3 vyšší než referenční hodnota 0,35 kU/l. Alergická reakce na kešú proběhla u 10 dětských pacientů ve věku 2–7 let a měla v 80 % systémový charakter. Blíže jsou uvedeny výsledky ambulantního a labo-ratorního sledování těchto dětí až do konce roku 2018. Popisujeme také celý soubor jednoho sta pacientů s IgE senzibilizací k Ana o 3. Téměř všichni měli potravinovou alergii s atopickým ekzémem, alergickou rýmou, často také v kombinaci s průduškovým astmatem a systémové alergické reakce na potraviny byly zaznamenány téměř u třetiny pacientů.
Keywords: Anaphylaxis; bronchiální astma; epidemiologické studie; Adolescent; Child; Dermatitis, Atopic; Nut Hypersensitivity; Immunologic Tests; 2S Albumins, Plant; imunologické testy; mladiství; Anacardium; Asthma; 2S albuminy rostlinné; lidé; dítě; atopická dermatitida; Immunoglobulin E; Skin Manifestations; imunoglobulin E; anafylaxe; Humans; kožní manifestace; Epidemiologic Studies; Epinephrine; alergie na ořechy; adrenalin