Echogenní fokusy fetálního srdce z pohledu dětského kardiologa - Pavlíček, Jan; Klásková, Eva; Kaprálová, Sabina; Doležálková, Erika; Matura, David; Špaček, Richard; Piegzová, Alicja; Gruszka, Tomáš; Procházka, Martin (Česká gynekologie, 2019)
Cíl: Studium izolovaných echogenních fokusů srdce plodu. Stanovení jejich incidence, významnosti a prognózy pro plod a dítě. Pracoviště: Oddělení dětské a prenatální kardiologie, Klinika dětského lékařství FN Ostrava a LF Ostravské univerzity. Typ studie: Původní práce. Metodika: Retrospektivní studie byla provedena v letech 2008 - 2017. Ultrazvukové vyšetření srdce plodu (fetální echokardiografie) ve II. trimestru gravidity ve spádové populaci. Identifikace echogenních fokusů srdce, sledování gravidity, kontrola dítěte dětským kardiologem. Výsledky: Ve sledovaném období bylo vyšetřeno 27 633 plodů. Izolované srdeční hyperechogenní fokusy byly detekovány u 3 % (829/27 633) plodů. Nález převažoval v 93 % v levé komoře, nejčastěji ve chlopenním aparátu mitrální chlopně, ve 2 % byly lokalizovány v pravé komoře a v 5 % v obou komorách. U jednoho procenta (11/829) byl zjištěn náhodný přidružený nález (trikuspidální regurgitace, extrasystoly, patologie ledvin). U sledovaných plodů nebylo prokázáno genetické onemocnění. Závěr: Echogenní fokus v srdečních komorách plodu je relativně častým nevýznamným nálezem a nepřináší pro plod a dítě žádná rizika.
Keywords: echogenní fokusy; echokardiografie; Ultrasonography, Prenatal; lidé; retrospektivní studie; Female; fetální srdce; Pregnancy; ultrasonografie prenatální; těhotenství; Retrospective Studies; Fetal Heart; ženské pohlaví; Echocardiography; Humans