Lokálně pokročilý kolorektální karcinom v těhotenství - Němcová, Iva; Gloserová, Petra; Kubát, Josef; Hensel, Germund; Košťál, Milan (Česká gynekologie, 2019)
Cíl práce: Upozornit na problematiku diagnostiky a management léčby kolorektálního karcinomu v graviditě. Typ práce: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika, Pardubická nemocnice, Nemocnice Pardubického kraje. Vlastní pozorování: Formou kazuistiky prezentujeme případ 24leté sekundigravidy se záchytem karcinomu rekta v 34. týdnu gravidity manifestujícího se průjmovitou stolicí a bolestmi břicha. Vzhledem k podcenění klinických příznaků bylo onemocnění diagnostikováno v pokročilém stadiu. Závěr: Diagnostikovat kolorektální karcinom v graviditě může být obtížné vlivem přisuzování symptomů běžnému průběhu gravidity. Díky tomu nacházíme u těhotných žen pokročilá stadia onemocnění častěji než v běžné populaci. Management léčby je založen na mezioborové spolupráci s ohledem na gestační stáří.
Keywords: Humans; Treatment Outcome; Pregnancy Complications, Neoplastic; lidé; Diarrhea; těhotenství; Rectal Neoplasms; komplikace těhotenství; Pregnancy Complications; Adenocarcinoma; výsledek terapie; nádorové komplikace v těhotenství; Female; Pregnancy; průjem; Adult; Cesarean Section; dospělí; adenokarcinom; ženské pohlaví; císařský řez; nádory rekta