Periferní myorelaxancia v moderní anesteziologii - Štourač, Petr; Kosinová, Martina (Klinická farmakologie a farmacie, 2019)
Periferní myorelaxancia jsou nedílnou součástí moderní anesteziologie. Zajišťují především usnadnění chirurgického výkonu a dobré podmínky k intubaci. Oproti minulosti, kdy byla pozornost stran nervosvalové blokády zaměřena právě na tyto aspekty, dominuje nyní zájem o monitoraci hloubky nervosvalové blokády v průběhu výkonu a její zvrat. Aktivní zvrat nervosvalové blokády za přítomné objektivní monitorace míry zotavení je důležitým bezpečnostním prvkem použití myorelaxancií. Článek přináší pohled především na aktuální trendy použití periferních svalových relaxancií.
Keywords: nervosvalové látky; neostigmin; rokuronium; lidé; nervosvalová blokáda; Neuromuscular Blockade; Sugammadex; Neostigmine; Rocuronium; Neuromuscular Agents; Humans; Perioperative Period; sugammadex; perioperační období