Lékové interakce často předepisovaných antidepresiv - Prokeš, Michal; Suchopár, Josef (Klinická farmakologie a farmacie, 2019)
V tomto článku jsou popsány lékové interakce antidepresiv. Z potenciálně fatálních farmakodynamických interakcí je popsán serotoninový syndrom, jehož diagnóza je obtížná. Prodloužení QT intervalu je markerem zvýšeného rizika komorové tachykardie. Podávání SSRI a NSA zvyšuje riziko krvácení zejména z gastrointestinálního traktu. Z farmakodynamických interakcí článek upozorňuje na interakce CYP2D6. Řada antidepresiv a antipsychotik jsou substráty CYP2D6, přičemž paroxetin, fluoxetin a fluvoxamin jsou inhibitory CYP2D6. Některé z interakcí jsou kontraindikované, u ostatních by měl lékař zvážit pro a proti a pacienty pečlivě sledovat.
Keywords: Cytochrome P-450 CYP2D6 Inhibitors; paroxetin; Female; inhibitory cytochromu P450 CYP2D6; Antidepressive Agents; spotřeba léčiv; lékové interakce; serotoninový syndrom; Drug Interactions; výsledek terapie; ženské pohlaví; Drug Utilization; krvácení; lidé; Fluvoxamine; tramadol; Cytochrome P-450 Enzyme System; Treatment Outcome; Hyponatremia; Arrhythmias, Cardiac; risperidon; Risperidone; Risk Factors; Long QT Syndrome; Male; syndrom dlouhého QT; hyponatremie; Aged; systém (enzymů) cytochromů P-450; Hemorrhage; kombinovaná farmakoterapie; rizikové faktory; Tramadol; Paroxetine; senioři; mužské pohlaví; antidepresiva; Serotonin Syndrome; fluvoxamin; srdeční arytmie; Drug Therapy, Combination; Humans