Aktivní transport českých školáků v kontextu školních opatření - Hollein, Tomáš; Pavelka, Jan; Sigmundová, Dagmar (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2018)
Východiska: Úroveň pohybové aktivity (PA) prokazatelně ovlivňuje zdraví dětí. Každodenní využívání aktivního transportu (AT) je považováno za slibný způsob, který může výrazně pomoci dosáhnout doporučené úrovně 60 minut MVPA denně. Strategie pro podporu AT by měly zohledňovat různé aspekty života školáků, které výsledně podpoří větší počet dětí a dospívajících, k využívání aktivních forem dopravy při cestě do a ze školy. Cíle: Cílem této studie bylo charakterizovat vztah mezi AT českých dětí do školy a ze školy v kontextu školních opatření podporující AT a zdravý životní styl, a to s ohledem na ekonomický status rodiny (SES), ze které dítě pochází. Metodika: Do studie byli zahrnuti žáci 5., 7., a 9. tříd (N = 4404; 32,4% jedenáctiletých; 33% třináctiletých; 34,6% patnáctiletých; 51,5% děvčat) českých základních škol. Formu dopravy dětí ověřoval standardizovaný dotazník studie Health Behaviour of School-aged Children (HBSC) v roce 2010. Ke zjišťování opatření na školách byl použit dotazník pro ředitele škol, tzv. School Level Questionnaire (SLQ). Pro charakterizování vztahů mezi AT a školními opatřeními byla aplikována logistická regrese (metoda Enter). Výsledky: Počet žáků využívajících AT pro obě cesty do/ze školy je 58% (2140). AT žáků je signifikantně vyšší u škol, které mají písemně (formálně) zpracovány cíle podpory zdraví (OR/ CI: 2,88/1,15-7,20), než u škol bez těchto cílů, nebo jen s ústně formulovanými cíli podpory zdraví. Vyšší šance na AT byla u žáků jejichž škola byla v místě jejich bydliště (OR/CI: 50,49/23,09-110-40) než u žáků, kteří měli školu jinde než v místě bydliště. Vliv SES na AT českých školáků se neprokázal. Závěry: Výsledky naznačují, že školní opatření mohou být účinným nástrojem pro podporu PA a AT. V případě včasného zavedení opatření zvyšují míru využívání AT školáků na cestách do školy a ze školy.
Keywords: logistické modely; průzkumy a dotazníky; Female; aktivní transport; dítě; Healthy Lifestyle; ženské pohlaví; Logistic Models; Surveys and Questionnaires; Transportation; Adolescent; pohybová aktivita; lidé; školy; Schools; doprava; Male; zdravý životní styl; Biological Transport, Active; Czech Republic; Socioeconomic Factors; Česká republika; Motor Activity; Child; socioekonomické faktory; mužské pohlaví; mladiství; Humans