Motivační pohybový program pro léčbu psychiatrických pacientů - Hátlová, Běla; Dlabal, Martin; Louková, Tereza; Wedlichová, Iva (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2018)
Východiska: Aktuální Evropské změny v péči o psychiatrické pacienty se týkají podpory nefarmakologických terapií. Součástí aktivizačních a resocializačních programů by se měla stát nabídka pohybových programů odpovídající potřebám psychiatrických pacientů. Vnitřní motivace ke změně je jedním z důležitých faktorů léčby. Cíle: Výzkum ověřuje, zda absolvování motivačně pohybového programu má vliv na a) jednotlivé složky tělesné zdatnosti, a to tělesnou vytrvalost, svalovou sílu a pohybovou obratnost, b) psychomotorické tempo při vykonávání vizuomotorické aktivity. Metodika: Intervence se opírá o vedení motivačního pohovoru během standardního pohybového programu v rámci hospitalizace. K výzkumu byly použity 3 desetimístné škály, a to pro tělesnou vytrvalost, svalovou sílu a pohybovou obratnost, které zjišťovaly úroveň vyjadřované tělesné zdatnosti, a Test cesty, který měří rychlost psychomotorického tempa. Zkoumaný soubor zahrnoval střednědobě (50–100 dnů) hospitalizované pacienty, u nichž bylo diagnostikováno psychiatrické onemocnění. Výsledky: Dosažená data potvrdila významný vliv motivačně pohybového programu na vyjadřovanou celkovou tělesnou zdatnost (p<0,001) a na její měřené složky, a to tělesnou vytrvalost (p<0,001), svalovou sílu (p< 0,001) a pohybovou obratnost (p=0,02). Data potvrdila významný vliv motivačně pohybového programu na vykazované psychomotorické tempo hospitalizovaných psychiatrických pacientů (p<0,001). U pacientů, kteří absolvovali standardní pohybový program v rámci hospitalizace, nebylo zjištěno statisticky významné zlepšení v tělesné zdatnosti jako celku ani v jednotlivých složkách. U této skupiny byl ale zaznamenán pozitivní vliv na psychomotorické tempo (p<0,001). Závěry: Výsledky potvrdily významný vliv motivačně pohybového programu na vyjadřovanou tělesnou zdatnost. Tento výsledek byl významný pro všechny měřené složky. Motivačně pohybový program ve srovnání se standardním pohybovým programem se jeví jako efektivnější metoda.
Keywords: výsledek terapie; Young Adult; Male; rozhovory jako téma; Psychomotor Performance; Interviews as Topic; mladý dospělý; tělesná výkonnost; Mental Disorders; psychomotorický výkon; terapie cvičením; Česká republika; Motivational Interviewing; statistika jako téma; Adult; dospělí; Motivation; mužské pohlaví; duševní poruchy; Treatment Outcome; Czech Republic; motivační rozhovory; lidé; motivace; ženské pohlaví; Humans; Exercise Therapy; Physical Fitness; Female; Statistics as Topic; lidé středního věku; Middle Aged