Motivace k pohybové aktivitě (MPAM-R): Vnitřní konzistence a vnitřní validita české verze dotazníku - Vašíčková, Jana; Pernicová, Hana (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2018)
Východiska: Dotazník MPAM-R (Ryan, Frederick, Lepes, Rubio, & Sheldon, 1997) je diagnostický nástroj, který je založen na teorii sebeurčení a zjišťuje počáteční motivy pro zapojení se do pohybové aktivity, které však nemusejí být stabilní. Cíle: Hlavním cílem příspěvku bylo stanovit vnitřní konzistenci a vnitřní validitu české verze dotazníku MPAM-R u adolescentních dívek a chlapců a umožnit tak jeho širší používání v kinantropologii. Metodika: Revidovaná verze dotazníku byla přeložena třemi nezávislými odborníky dle mezinárodně platného metodického procesu (Cull et al., 2002). Dotazník obsahuje 30 položek hodnotících sílu pěti skupin motivů, které mají vliv na to, že se lidé zapojují do pohybové aktivity, sportu a cvičení. Patří mezi ně – zájem/prožitek, kompetence/výzva, vzhled, zdatnost/kondice a sociální interakce. Probandi vyznačí míru souhlasu/nesouhlasu s jednotlivým tvrzením na sedmibodové Likertově škále. Pro standardizační studii byla použita data od 1324 žáků (921 dívek a 403 chlapců) ve věkovém rozmezí 15−20 let (16,7±1,42 let). Výsledky: U české verze dotazníku byl zjištěn koeficient reliability Cronbachovo alfa 0,87 vycházející z průměrných hodnot jednotlivých skupin motivů a 0,93 při sycení průměrnými hodnotami jednotlivých položek. Pro každou skupinu motivů byly vypočítány hodnoty Cronbachova alfa: zájem = 0,88; kompetence = 0,87; vzhled = 0,87; zdatnost = 0,84 a sociální interakce = 0,80. Největší procento dívek uvedlo jako dominantní skupinu motivů vzhled (34 %), chlapci uváděli na prvním místě zdatnost (28%) následované skupinou motivů zájem (27 %). Největší signifikantní rozdíl ve skupině motivů potvrzený malým koeficientem efekt size byl ve skupině kompetence (Z = 7,11; p<0,01; d = 0,38) ve prospěch chlapců. Závěry: Česká verze dotazníku MPAM-R má odpovídající vnitřní konzistenci a validitu a je nástrojem, který může být použit pro zjišťování motivů k pohybové aktivitě a jeho vyhodnocení může být jak individuální, tak i skupinové. Pro úplnou standardizaci by bylo vhodné doplnit studii o hodnotu korelace mezi dotazníkem a vnějším kritériem.
Keywords: Translations; Male; překlady; osobní autonomie; Adolescent; Česká republika; překládání; statistika jako téma; Translating; Motivation; mužské pohlaví; reprodukovatelnost výsledků; průzkumy a dotazníky; Reproducibility of Results; mladiství; Czech Republic; lidé; motivace; ženské pohlaví; Humans; pohybová aktivita; Motor Activity; Personal Autonomy; Surveys and Questionnaires; Statistics as Topic; Female