Primární orbitální teratom - Komínek, Martin; Autrata, Rudolf; Krejčířová, Inka; Šenková, Kateřina; Žajdlíková, Barbora; Pernicová, Kateřina; Masariková, Aneta; Ježová, Marta (Česká a slovenská oftalmologie, 2019)
Teratomy jsou nádory vznikající z embryonálních kmenových buněk a jsou složeny z elementů všech tří zárodečných vrstev. Lokalizace tohoto typu nádoru v očnici bývá velmi raritní. S růstem cystických útvarů teratomu dochází k rozvoji příznaků již v prvním roce života, ojediněle později. Operační řešení je velmi svízelné, bulbus bývá zachován zcela výjimečně. V naší kazuistice představujeme dívku, které byl tento vzácný orbitální nádor diagnostikován a částečně vyoperován tak, že se podařilo zachovat nejen bulbus, ale i jeho zrakové funkce.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Female; Infant; orbitální chirurgie; Teratoma; výsledek terapie; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; chirurgie operační; lidé; orbita; magnetická rezonanční tomografie; Treatment Outcome; teratom; kojenec; počítačová rentgenová tomografie; Surgical Procedures, Operative; Orbit; Humans