Léčba metastazujícího HER2 pozitivního karcinomu prsu u mladé pacientky s velmi pokročilým onemocněním - kazuistika - Protivánková, Markéta; Brančíková, Dagmar; Vašina, Jiří (Onkologická revue, 2019)
I když po zavedení screeningu karcinomu prsu narůstá procento pacientek diagnostikovaných v časném stadiu onemocnění, stále zůstává nemalá skupina pacientek, u kterých je karcinom prsu zachycen až ve stadiu metastatickém.1 Pokročilý HER2 pozitivní karcinom prsu byl do zavedení cílené anti-HER2 terapie terapeuticky jen obtížně ovlivnitelnou chorobou s nepříznivou prognózou a jeho terapie byla komplikována řadou možných nežádoucích účinků a značnou toxicitou.2 Naše kazuistika popisuje případ 42leté pacientky, u které byl HER2 pozitivní karcinom prsu diagnostikován až ve velmi pokročilém stadiu onemocnění. Po nasazení léčby s duální blokádou cestou současného podání trastuzumabu a pertuzumabu bylo dosaženo velmi kvalitní a dlouhodobé odpovědi onemocnění, při které výrazně vzrostla kvalita života pacientky.3 Tato léčba byla současně velmi dobře tolerována.
Keywords: nádory prsu; Genes, erbB-2; Neoadjuvant Therapy; trastuzumab; Female; Diagnostic Imaging; výsledek terapie; ženské pohlaví; neoadjuvantní terapie; Breast Neoplasms; Treatment Outcome; diagnostické zobrazování; lidé středního věku; humanizované monoklonální protilátky; pozitronová emisní tomografie; geny erbB-2; Trastuzumab; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Middle Aged; Positron-Emission Tomography