Cervikální schwannom v tyreoidální chirurgii - Lukáš, Jindřich; Rulseh, Aaron Michael; Syrůček, Martin (Kazuistiky v diabetologii, 2019)
Schwannom je benigní, pomalu rostoucí nádor, který vyrůstá ze Schwannových buněk, myelinové pochvy axonů periferních, hlavových a autonomních nervů. Prezentujeme případ 63leté pacientky s nodózní štítnou žlázou, která byla doporučena k ORL vyšetření pro objemnou rezistenci na pravé straně krku se známkami impresivního syndromu. Na základě klinického vyšetření a nálezu zobrazovacích metod (UZ, CT, MR) bylo indikováno operační odstranění tumoru a totální tyreoidektomie. Pooperační histologie prokázala schwannom, nejspíše z větve krčního plexu, a makro-normofolikulární koloidně nodózní strumu s ložisky chronické tyroiditidy.
Keywords: štítná žláza; Nervous System Neoplasms; nádory štítné žlázy; neurilemom; Goiter, Nodular; uzlová struma; nádory nervového systému; uzly štítné žlázy; nemoci štítné žlázy; Neurilemmoma; Thyroid Nodule; Thyroid Neoplasms; Thyroid Diseases; Mediastinal Neoplasms; nádory mediastina; ženské pohlaví; Aged; senioři; Thyroid Gland; Female