Sarkoidóza – nemoc mnoha tváří - Gáciková, Petra (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2019)
Sarkoidóza je systémové granulomatózní onemocnění s dosud neobjasněnou etiologií. Může postihovat různé orgánové systémy, mezi jinými se ve vzácných případech projevuje i postižením nervového systému (neurosarkoidóza). Bez včasného zahájení adekvátní léčby má tento typ postižení nepříznivou prognózu a může skončit až úmrtím pacienta. Následující text pojednává o raritním případu neurosarkoidózy u pacienta s polymorfními klinickými příznaky. Poukazuje na náročnou cestu k diagnostice tohoto onemocnění, která byla komplikována také nedostatečnou diferenciální diagnostikou. Dále jsou popsány nejčastější klinické projevy neurosarkoidózy, včetně diferenciální rozvahy nad pravděpodobností výskytu dalších onemocnění s podobnou manifestací. Následně je uveden doporučený postup léčby a samotná kazuistika.
Keywords: nemoci nervového systému; diferenciální diagnóza; Hearing Disorders; Nervous System Diseases; poruchy zraku; lidé; Sarcoidosis; Immunosuppressive Agents; Back Pain; Granuloma; Radiography, Thoracic; Diagnosis, Differential; Vision Disorders; bolesti zad; Male; sarkoidóza; poruchy sluchu; rentgendiagnostika hrudníku; granulom; lidé středního věku; mužské pohlaví; neurosarkoidóza; Middle Aged; imunosupresiva; Humans