Inter-rater reliability between paramedics and neurologists in the assessment of severe hemiparesis in acute stroke - Holeš, David; Král, Jiří; Čábal, Martin; Václavík, Daniel; Klečka, Lukáš; Mikulík, Robert; Jaššo, Jozef; Bar, Michal (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Cíl: Třídění pacientů záchranáři v přednemocniční péči by mohlo určit, kteří pacienti budou přímo transportováni do komplexního cerebrovaskulárního centra k provedení mechanické trombektomie. Aby třídění bylo úspěšné, zdravotničtí záchranáři musí být schopni identifikovat závažné neurologické postižení. Cílem naší studie bylo stanovit míru shody inter-rater reability mezi záchranáři a neurology - specialisty na CMP, při identifikaci těžké hemiparézy u pacientů s akutní CMP. Metodika: V prospektivní multicentrické studii bylo využito elektronické formy výuky u 225 záchranářů Zdravotnické záchranné služby tak, aby byli schopni rozlišit lehkou a těžkou hemiparézu. Ke stanovení míry shody mezi záchranáři a neurology - specialisty na CMP v hodnocení stupně závažnosti hemiparézy (National Institutes of Health Stroke Scale [NIHSS], body 5 a 6, skóre 0-2 [žádná nebo lehká] vs. 3-4 [těžká]) byl využit nevázaný index kappa;. Výsledky: Během 10 měsíců v roce 2016 bylo v přednemocniční neodkladné péči zdravotnickými záchranáři vyšetřeno na přítomnost hemiparézy 402 pacientů (průměrný věk 75 let), kteří byli současně ihned po přijetí do iktového centra vyšetřeni také neurology - specialisty na CMP. Celková shoda mezi záchranáři a neurology při hodnocení těžké hemiparézy nebo monoparézy byla mírná: kappa 0,43 (95% CI 0,36-0,50). Závěr: V hodnocení záchranářů v přednemocniční neodkladné péči byla zjištěna mírná reprodukovatelnost identifikace těžké hemiparézy u pacientů s akutní CMP. Před zavedením změn ve směrování na základě posouzení závažnosti neurologického deficitu je zapotřebí lepšího systému vzdělávání pro záchranáře.
Keywords: urgentní zdravotnické služby; cévní mozková příhoda; Triage; Multicenter Studies as Topic; třídění pacientů; pomocní zdravotničtí pracovníci; Paresis; prospektivní studie; multicentrické studie jako téma; Emergency Medical Technicians; Prospective Studies; Stroke; paréza; výchova a vzdělávání; Emergency Medical Services; Education