Clostridium difficile infection and colonisation in children under 3 years of age: prospective comparative study - Musil, Václav; Homola, Lukáš; Vrba, Martin; Braunová, Adriana; Kravalová, Tamara; Malá, Miriam; Krbková, Lenka (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2019)
Cíl: Navzdory narůstajícímu trendu klostridiové kolitidy a vysoké míře kolonizace Clostridium difficile mezi mladšími dětskými pacienty, malé dětí zůstávají k nemoci poměrně rezistentní. Cílem studie bylo rozlišit, zda existuje rozdíl v klostridiové kolitidě mezi dětmi s průjmem a bez průjmu, určit počet záchytů klostridiové kolitidy ve sledované skupině, zhodnotit závažnost klostridiové kolitidy u dětí do 3 let věku s průjmem. Metody: Prospektivní hodnocení bylo vedeno od května 2015 do června 2016. Děti mladší 3 let byly zapsány do dvou skupin. Každý vzorek stolice byl testován dvoustupňovým algoritmem zahrnující imunochromatografický test a polymerázovou řetězovou reakci. Výsledky: Zapsáno 147 pacientů s průjmem a 75 kontrol. Počet záchytů klostridiové kolitidy u dětí s průjmem byl 2 % (3/147), počet záchytů toxigenních kmenů ve skupině s průjmem ve srovnání s kontrolní skupinou byl 11,6 % (3/147) vs. 10,6 % (8/75) (p < 0,9999). Závěr: Nebyl pozorován žádný významný rozdíl mezi dětmi s průjmem a bez průjmu. Nedoporučujeme cíleně vyšetřovat děti na Clostridium difficile při absenci rizikových faktorů.
Keywords: kojenec; Infant; Child, Preschool; Pediatrics; Diarrhea; lidé; Prospective Studies; Infant, Newborn; prospektivní studie; pediatrie; předškolní dítě; průjem; Humans; Clostridium Infections; kolonizace; Clostridioides difficile; novorozenec; klostridiové infekce