Tularémie - zoonóza s rizikem bioterorismu - Prokšová, Magdaléna; Bavlovič, Jan; Klimentová, Jana; Pejchal, Jaroslav; Stulík, Jiří (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2019)
Tularémie, neboli zaječí nemoc, je zoonotické onemocnění vyvolané gramnegativní intracelulární bakterií Francisella tularensis. Vzhledem ke své infekčnosti, poměrně jednoduché kultivaci, absenci humánní vakcíny či možnosti šíření prostřednictvím aerosolu je považována za potenciální biologickou hrozbu. K nakažení jedince však v České republice obvykle dochází bodnutím infikovaného klíštěte, méně často komára anebo přímým kontaktem s kontaminovanou zvěří, popř. konzumací kontaminované vody. Cílem tohoto sdělení je komplexní pohled na tularémii počínaje diagnostikou, klinickými projevy a léčbou, obohacenou o vojenskou perspektivu v otázce zneužití Francisella tularensis jako biologické zbraně.
Keywords: tularemie; Bioterrorism; lidé; bioterorismus; Tularemia; Humans