Polypózy zažívacího traktu a Lynchův syndrom z pohledu patologa - Pokorová, Šárka; Fabian, Pavel (Klinická onkologie, 2019)
Gastrointestinální polypózy a Lynchův syndrom jsou heterogenní skupinou dědičných nádorových syndromů spojených se zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu i jiných zhoubných nádorů, přičemž jejich typickou časnou klinickou manifestací je - s výjimkou Lynchova syndromu - výskyt mnohočetných polypů v zažívacím traktu. Včasné rozpoznání umožňuje zařazení nosičů patogenních mutací do screeningových programů a přijetí preventivních opatření směřujících k minimalizaci rizik spojených s rozvojem nádorů. Histopatologické vyšetření gastrointestinálních lézí může v některých případech být časným indikátorem nádorového syndromu a nasměrovat pacienty a jejich rodiny k vyšetření lékařským genetikem.
Keywords: střevní polypóza; nádory podle histologického typu; Colorectal Neoplasms, Hereditary Nonpolyposis; Neoplasms by Histologic Type; Humans; Intestinal Polyposis; kolorektální nádory; lidé; dědičné nepolypózní kolorektální nádory; Colorectal Neoplasms