Farmakoterapie Alzheimerovy demence a přidružených neuropsychiatrických symptomů – 2. část - Prokopová, Iva (Praktické lékárenství, 2018)
Alzheimerova choroba je nejčastější formou demence. Farmakoterapie se odvíjí od včasné diagnostiky a nasazení kognitiv, která zpomalují průběh onemocnění. K symptomatické terapii jsou využívány inhibitory acetylcholinesterázy, v pozdějších fázích také memantin. Neuropsychiatrické symptomy demenci doprovázejí velice často a jsou příčinou stresu pacienta, pečovatelů a institucionalizace. V jejich léčbě je nezbytné identifikovat či odstranit spouštěcí faktor, poté může být nasazena účinná léčba, preferenčně nefarmakologická. Při neúčinnosti režimových opatření lze volit vybraná antidepresiva, antipsychotika, anxiolytika, případně další látky. Následující přehled pojednává o rozdílech v účinnosti a bezpečnosti mezi jednotlivými látkami a upozorňuje na možná rizika, která jsou s terapií spojená.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Alzheimerova nemoc; Drug Interactions; Memantine; nežádoucí účinky léčiv; antipsychotika; cholinesterasové inhibitory; Cholinesterase Inhibitors; Antipsychotic Agents; antidepresiva; lékové interakce; Antidepressive Agents; anxiolytika; Alzheimer Disease; antikonvulziva; Anti-Anxiety Agents; memantin; Anticonvulsants