Proteolytické enzymy motolice jaterní (Fasciola hepatica) jako cílové molekuly pro antiparazitární vakcíny - Leontovyč, Adrian (Bioprospect, 2019)
Fasciolóza je parazitární onemocnění způsobované dvěma druhy motolic rodu Fasciola. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších parazitóz hospodářských zvířat, vzácná není ani nákaza člověka. Masivní používání léčiva triklabendazolu vedlo k tvorbě rezistentních kmenů fasciol, které jsou v současnosti velmi rozšířené. Proto se věnuje mimořádné úsilí vývoji vakcíny. Proteolytický systém fasciol se účast-ní řady procesů nezbytných pro parazita, od líhnutí miracidií přes pronikání tělem hostitele a ovlivňování jeho fyziologických procesů až po trávení živin. Z tohoto důvodu jsou proteolytické enzymy atraktivním cílem pro vývoj vakcín proti fasciolóze. Tento článek pojednává o nejdůležitějších proteasách fasciol a jejich použití jako vakcinačních antigenů.
Keywords: hospodářská zvířata; zvířata; Cathepsin L; Animals; Vaccine Development; vývoj vakcíny; Fasciola hepatica; fasciolóza; kathepsin L; Animals, Domestic; Fascioliasis; kathepsin B; Cathepsin B