Jak omezovat stigmatizaci lidí s duševním onemocněním při výuce lékařství: intervence READ - Formánek, Tomáš; Zrnečková, Michaela; Alexová, Aneta; Hejzlar, Martin; Chrtková, Dana; Vítková, Markéta; Roboch, Zbyněk; Bankovská Motlová, Lucie (Časopis lékařů českých, 2019)
Stigmatizace lidí s duševním onemocněním představuje závažný problém zdravotnictví. Přispívá k jejich zhoršené zdravotní a preventivní péči, ke snížení jejich ochoty vyhledat odbornou pomoc, a snižuje tak kvalitu a průměrnou délku jejich života. Cílem studie je vyhodnotit efektivitu destigmatizační intervence READ v rámci psychiatrického modulu u studentů medicíny. Intervenci vedl psychiatr a peer lektor. Jedná se o součást mezinárodního projektu INDIGO. Studie se zúčastnilo celkem 53 studentů lékařské fakulty (32 v intervenční skupině, 21 v kontrolní). Respondenti vyplňovali dotazník měřící postoje, znalosti, empatii a meziskupinovou úzkost před účastí na intervenci READ a po ní. U intervenční skupiny došlo ke snížení stigmatizujících postojů, zvýšení znalostí a snížení meziskupinové úzkosti. Kontrolní skupina dosáhla v následném měření zvýšení znalostí a snížení meziskupinové úzkosti. Z výsledků lze vyvodit, že běžný psychiatrický modul (teorie a praxe na odděleních) na lékařské fakultě nemá dostatečný destigmatizační potenciál. Intervence READ se zapojením peer lektorů se zdá být vhodným nástrojem jak snižovat stigmatizaci lidí s duševním onemocněním na lékařských fakultách. Kontakt s lidmi, kteří již nejsou v akutní fázi duševního onemocnění, je klíčový pro snižování stigmatizace.
Keywords: průzkumy a dotazníky; studenti lékařství; duševně nemocní; Social Stigma; Persons with Psychiatric Disorders; postoj; Surveys and Questionnaires; společenské stigma; Humans; Attitude; Česká republika; lidé; Czech Republic; Students, Medical