Emoční inteligence a její souvislost s machiavelismem: odvrácená strana emočních schopností - Rečková, Kateřina; Rečka, Karel; Baumgartner, František (Československá psychologie, 2019)
Článek se zabývá souvislostmi mezi emoční inteligencí (EI) a machiavelismem. Ačkoli bývá EI zpravidla považována za ryze pozitivní osobnostní charakteristiku, existují názory, že jedinec může své emoční schopnosti „machiavelisticky“ zneužít k dosažení vlastních cílů. Na základě provedeného výzkumu u českých vysokoškolských studentů (N = 935) bylo zjištěno, že vyšší mírou EI jako vnímané schopnosti disponují ženy (na úrovni subškál však byly rozdíly patrné jen v oblasti vyjadřování emocí a regulace emocí ostatních), vyššího skóru machiavelismu naopak dosahovali muži. Kanonická korelační analýza odhalila komplexní vztahy EI a machiavelismu a zároveň nejednotnost škály machiavelismu MPS: Machiavelistická nedůvěra vůči ostatním a amorálnost souvisela s vyjadřováním emocí negativně, kdežto touha po moci pozitivně. Diskuze je věnována otázce, zda lze touhu po moci považovat za negativní/ antisociální.
Keywords: Machiavellianism; Correlation of Data; průzkumy a dotazníky; Female; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; moc (psychologie); lidé; Humans; emoční inteligence; machiavellismus; Power, Psychological; Emotional Intelligence; Male; Universities; studenti; mužské pohlaví; korelace dat; univerzity; Students