POCT systém detekce hladin fekálního kalprotektinu při telemonitoringu pacientů s idiopatickými střevními záněty - Černá, Karin; Pešinová, V; Kolář, Martin; Lukáš, Milan (Klinická biochemie a metabolismus, 2019)
Cíl studie: Ověřit možnost využití testu k domácímu měření koncentrací fekálního kalprotektinu (FC) CalproSmart při telemonitoringu pacientů s idiopatickými střevními záněty (IBD). Typ studie: Retrospektivní. Název a sídlo pracoviště: Klinické centrum ISCARE I.V.F. a 1. LF UK, Jankovcova 1569/2c, 170 00 Praha 7 Materiál a metody: Srovnali jsme 100 hodnot koncentrací FC, změřených pacienty s pomocí domácího testu CalproSmart založeného na laminární průtokové analýze (LFA), s hodnotami, které byly získány standardním vyšetřením metodou fluoroimunoanalýzy (FIA) v klinické laboratoři. Výsledky: Spearmanův korelační koeficient r = 0,895 (p = 0,0004) a vážená Cohenova kappa 0,835 svědčí pro dobrou korelaci dat naměřených dvěma odlišnými měřícími systémy. Závěr: Test k domácímu měření hladin FC CalproSmart je použitelný ke kvalitativní analýze FC při telemonitoringu pacientů s IBD. Nemůže sloužit jako plnohodnotná náhrada standardního laboratorního měření FC, taková vlastnost od této soupravy však ani není požadována.
Keywords: Feces; Point-of-Care Testing; Inflammatory Bowel Diseases; idiopatické střevní záněty; lidé; leukocytární L1-antigenní komplex; fekální kalprotektin; Humans; feces; Retrospective Studies; Leukocyte L1 Antigen Complex; Telemedicine; point of care testing; telemedicína; retrospektivní studie