Moderné trendy v antiagregačnej liečbe pacientov s diabetes mellitus - Samoš, Matej; Bolek, Tomáš; Škorňová, Ingrid; Staško, Ján; Galajda, Peter; Mokáň, Marián (Forum diabetologicum, 2019)
Diabetes mellitus 2 typu (DM2T) je nezávislým rizikovým faktorom koronárnej aterosklerózy a akútnych koronárnych syndrómov (AKS). Protidoštičková (antiagregačná) liečba tvorí v súčasnosti základ farmakologickej liečby AKS, ako aj základ farmakologickej prevencie budúcich ischemických príhod u pacientov so stabilnou koronárnou chorobou srdca, vrátane pacientov podstupujúcich elektívne perkutánne intervencie (PCI). Viaceré práce však poukázali na možné zlyhanie tejto liečby, ktoré je priamo asociované s DM2T. Uvedená skutočnosť viedla k zavedeniu nových, potentných antagonistov ADP-receptorov do klinickej praxe, ktoré rozšírili možnosti protidoštičkovej liečby u pacientov s DM2T a AKS (prasugrel, tikagrelor a kangrelor), či u pacientov s DM2T podstupujúcich elektívne PCI (kangrelor). Táto práca sumarizuje moderné trendy protidoštičkovej liečby u pacientov s DM2T.
Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2; inhibitory agregace trombocytů; Acute Coronary Syndrome; lidé; akutní koronární syndrom; Percutaneous Coronary Intervention; koronární angioplastika; Platelet Aggregation Inhibitors; diabetes mellitus 2. typu; Humans