Memory B lymphocytes in peripheral blood in coeliac disease - a pilot study - Douda, Ladislav; Vokurková, Doris; Douda, Tomáš; Tachecí, Ilja; Jirkovský, Václav; Fejfar, Tomáš; Kohoutová, Darina; Vašátko, Tomáš; Peterová, Eva; Rejchrt, Stanislav; Kopáčová, Marcela; Bureš, Jan (Gastroenterologie a hepatologie, 2019)
Funkční hyposplenizmus je stav provázející řadu chorob, vč. autoimunitních onemocnění a lymfomů. Hyposplenizmus se běžně vyskytuje také u celiakie (až ve 20 % nekomplikované a 80 % komplikované nemoci). Hyposplenizmus je spojen se zvýšeným rizikem závažných infekcí (Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis and Haemophilus influenzae). Cílem této prospektivní pilotní studie bylo vyšetřit paměťové B lymfocyty coby nepřímý biomarker funkčního hyposplenizmu. Bylo vyšetřeno 42 pacientů s celiakií (11 mužů, 31 žen, průměrný věk 49 ± 14 let) a 10 kontrolních osob, dárců krve (2 muži, 8 žen, průměrný věk 39 ± 7 let). Pomocí panelu DuraClone IM byly průtokovou cytometrií (Navios, Beckman Coulter) vyšetřeny jednotlivé subpopulace B lymfocytů v periferní krvi. Imunoglobulin (Ig) M a IgD paměťové B lymfocyty byly u nemocných s celiakií signifikantně nižší ve srovnání s kontrolními osobami. Dysfunkce paměťových B lymfocytů může být zodpovědná za zvýšené riziko bakteriálních infekcí u celiakie. Pacienti s celiakií s prokázanou dysfunkcí paměťových B lymfocytů jsou indikováni k pneumokokové vakcinaci.
Keywords: průtoková cytometrie; B-lymfocyty; Celiac Disease; Pneumococcal Vaccines; lidé; Pilot Projects; Flow Cytometry; pneumokokové vakcíny; funkční hyposplenizmus; paměťové B lymfocyty; slezina; pilotní projekty; celiakie; B-Lymphocytes; Spleen; Humans