Presepsin: co je nutné vědět pro korektní interpretaci - Jabor, Antonín; Kubíček, Zdenek; Labanczová, Magdalena; Franeková, Janka (Vnitřní lékařství, 2019)
Úvod: Presepsin (solubilní CD14 subtyp) je novějším biomarkerem infekce a sepse. Pro korektní interpretaci je potřebná znalost analytické spolehlivosti, biologické variability, rozhodovacích limitů a diagnostické efektivity. Cíl: Cílem naší studie bylo ověřit preciznost stanovení presepsinu, zjistit jeho biologickou variabilitu u zdravých dobrovolníků, ověřit referenční a rozhodovací meze, posoudit diagnostickou efektivitu a porovnat tyto údaje s běžně používanými septickými biomarkery, jako jsou prokalcitonin (PCT), C reaktivní protein (CRP) a interleukin 6 (IL6). Materiál a metody: Preciznost byla stanovena opakovaným měřením komerčních kontrolních materiálů za podmínek opakovatelnosti a mezilehlé preciznosti. Pro studii biologické variability byl použit soubor 20 zdravých dobrovolníků, kteří byli sledováni po dobu 7 týdnů. Hodnocení referenčních hodnot bylo provedeno rozborem literárních údajů a porovnáním s výsledky experimentu u zdravých dobrovolníků. Výsledky: Preciznost stanovení byla na úrovni variačních koeficientů 2,0–4,0 % ("v sérii") a 6,1–9,5 % ("mezi sériemi"). Intraindividuální biologická variabilita presepsinu byla 22,3 %, interindividuální variabilita 20,8 %. Index individuality byl 1,07, hodnota kritické diference (RCV – Reference Change Value) byla 72 %. Horní referenční mez je podle použité metodiky stanovení a použité referenční populace kolem 180 ng/l. Závěry: Analytická kvalita stanovení presepsinu je dostatečná, parametry biologické variability umožňují použití referenčních mezí, horní referenční mez presepsinu je asi 180 ng/l. U žádného ze sledovaných biomarkerů nelze používat univerzální cut-off hodnoty, je nutné použití více biomarkerů a sledování vývoje jejich koncentrací v čase.
Keywords: referenční hodnoty; individuální biologická variabilita; lipopolysacharidové receptory; Biological Variation, Individual; Humans; Lipopolysaccharide Receptors; C-reaktivní protein; Sepsis; prokalcitonin; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Female; Interleukin-6; sepse; lidé; Biomarkers; reprodukovatelnost výsledků; referenční meze; Peptide Fragments; Procalcitonin; presepsin; ženské pohlaví; biologické markery; Male; Reproducibility of Results; interleukin-6; peptidové fragmenty; Reference Values; mužské pohlaví; analytická spolehlivost; C-Reactive Protein