The reliability of the Czech version of the Richards-Campbell Sleep Questionnaire - Locihová, Hana; Žiaková, Katarína; Šerková, Dagmar; Černochová, Simona; Rajtrová, Nikola; Pončíková, Vendula (Kontakt (České Budějovice), 2019)
Cíl: Cílem výzkumu bylo určit míru vnitřní konzistence Richards-Campbell Sleep Questionnaire (RCSQ) a porovnat vytipované vztahy mezi proměnnými (pohlaví, věk, druh přijetí) v českém klinickém prostředí jednotky intenzivní péče. Design: průřezová studie. Metodika: RCSQ byl přeložen podle manuálu pro překlad a kulturní adaptaci. Hodnocení kvality spánku bylo zjišťováno pomocí české verze RCSQ. Soubor tvořilo 105 pacientů hospitalizovaných na mezioborové jednotce intenzivní péče. Hodnocení kvality spánku bylo měřeno pomocí vizuální analogové škály (0-100). Výsledky: Průměrné skóre RCSQ v souboru bylo 53.2 (SD 20.1). Nejníže hodnocenou položkou bylo opětovné usínání po probuzení - 51 (SD 24.2), naopak nejlépe hodnocenou položkou byla kvalita spánku - 55.6 (SD 26.4). Vnitřní konzistence (Cronbachova α) české verze RCSQ je 0.89. Nebyl potvrzen statisticky signifikantní vztah (p < 0.05) mezi kvalitou spánku a vytipovanými proměnnými: věk (F = 0.1, p = 0.736), pohlaví (F = 0, p = 0.929), druh přijetí (F = 1.8, p = 0.183). Závěr: Studie demonstruje, že RCSQ v české verzi je hodnocen jako spolehlivý nástroj a může být používán k subjektivnímu hodnocení kvality spánku u kriticky nemocných. Asociace mezi kvalitou spánku a vytipovanými proměnnými nebyla statisticky prokázaná a jeho vnímání je velmi individuální.