The quality of life of women in puerperium - the introduction of the Mother-Generated Index (MGI) questionnaire - Hendrych Lorenzová, Eva; Bártlová, Sylva; Ratislavová, Kateřina (Kontakt (České Budějovice), 2019)
Poporodní období představuje kritický a transformační úsek života pro každou ženu, novorozence i novou rodinu, a to na úrovni fyzické, psychické i sociální. Design: Popisná přehledová studie. Cíl: Cílem tohoto příspěvku je blíže představit dotazník Mother-Generated Index, který by mohl být využíván v komunitní praxi porodních asistentek při péči o ženy po porodu. Metodika: Pro zpracování této přehledové studie byla použita metoda obsahové analýzy dokumentů. Dokumenty byly vyhledávány ve vědeckých databázích EBSCOhost, Science Direct, Pro Quest, Nursing Ovid, Google Scholar, PubMed, Scopus. Vyhledávání a zpracování dostupných studií probíhalo od února do dubna 2018. V konečném výběru bylo identifikováno osm studií, které vyhovují stanoveným kritériím. Závěr: Dotazník Mother-Generated Index byl prokázán jako validní nástroj popisující subjektivně vnímanou kvalitu života ženy po porodu smíšenými metodami. Je možné ho využít i v transkulturním prostředí. Dotazník byl do českého jazyka přeložen v roce 2014, výzkumné závěry jeho použití u žen po porodu zatím čekají na svoje zveřejnění.