Epidemiologie intersticiálních plicních procesů - Štefániková, Marianna; Doubková, Martina (Studia pneumologica et phtiseologica, 2019)
Intersticiální plicní procesy (IPP) jsou širokou skupinou onemocnění, která je charakterizována zánětem a fibrózou nejen na úrovni plicního intersticia, ale i plicních kapilár, alveolárních duktů a bronchiolů. Tato skupina zahrnuje cca 160 nozologických jednotek, které se liší incidencí a prevalencí. Diferenciální diagnostika IPP je široká a patří k nejsložitějším v pneumologii vůbec, což může vést k poddiagnostikovanosti těchto nemocí. Naše práce se věnuje epidemiologickým datům zahraničním a českým u vybraných IPP.