Poruchy příjmu potravy - mentální anorexie a bulimie, nejzávažnější somatické a metabolické komplikace. Způsoby realimentace Shrnutí 30leté praxe z metabolického pohledu internisty - Navrátilová, Miroslava; Kalendová, Michaela (Československá pediatrie, 2019)
Mentální anorexie a mentální bulimie jsou psychiatrická onemocnění s velmi vážnými tělesnými následky. Naše 30leté zkušenosti ukázaly nutnost mezioborové spolupráce, včetně spolupráce s metabolickými a nutričními specialisty, nutnost sledování metabolických parametrů a posuzování léčby nejen mírou navýšení tělesné hmotnosti, což může být často velmi zavádějící (zejména u pacientů s mentální bulimií), ale - a především - důsledným monitorováním metabolického stavu a vnitřního prostředí, což je základní předpoklad pro úspěšnou terapii.
Keywords: Refeeding Syndrome; Malnutrition; Enteral Nutrition; bulimia nervosa; Anorexia Nervosa; lidé; Female; mentální anorexie; realimentační syndrom; vnitřní prostředí; Bulimia Nervosa; podvýživa; enterální výživa; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; Humans