Nález Acinetobacter baumannii s rezistencí ke kolistinu s genem mcr-4 - Gelbíčová, Tereza; Baráková, Alžběta; Florianová, Martina; Karpíšková, Renáta (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2019)
Rozvoj plazmidově vázané rezistence ke kolistinu nesené geny mcr a polymyxinové rezistence u karbapenem rezistentních bakterií představuje hrozbu pro antibiotickou terapii bakteriálních infekcí. Celosvětové rozšíření rezistence ke kolistinu nesené geny mcr zejména u bakterií čeledi Enterobacteriaceae poukazuje na možnost rozšíření tohoto typu rezistence také u nefermentujících gramne- gativních bakterií, jako je Pseudomonas aeruginosa či Acinetobacter baumannii. Tato studie předkládá informaci o prvním popsaném výskytu genu mcr-4 u bakterií A. baumannii izolovaných z importovaných krůtích jater zakoupených v obchodní síti České republiky.
Keywords: Acinetobacter baumannii; kolistin; lidé; kontaminace potravin; Drug Resistance, Bacterial; Colistin; Food Contamination; bakteriální léková rezistence; Humans