Endokrinní orbitopatie - Stránský, Otmar (Farmakoterapeutická revue, 2019)
Endokrinní orbitopatie je závažná progresivní oční komplikace asociovaná s autoimunitním onemocněním štítné žlázy; nejčastěji se vyskytuje u Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy. V závažných případech může vést k trvalému poškození zrakových funkcí, exoftalmu, diplopii, periorbitálnímu edému s rizikem poklesu vizu až úplné ztráty zraku. Vzhledem k autoimunitní povaze onemocnění jsou v léčbě využívána především imunosupresiva a protizánětlivě působící látky, jakými jsou zejména kortikosteroidy, v ojedinělých případech pak cyklosporin A a analoga somatostatinu. Prakticky bez účinku, s převahou nežádoucích účinků jsou výsledky léčby cyclophosphamidem a azathioprinem; specifická biologická anticytokinová léčba je zatím pouze v experimentálním testování. Léčba endokrinní orbitopatie vyžaduje multidisciplinární přístup, který individuálně optimalizuje léčebnou strategii podle závažnosti a aktivity onemocnění.
Keywords: chirurgická dekomprese; Immunosuppressive Agents; Gravesova oftalmopatie; tyreoidektomie; diagnostické zobrazování; diferenciální diagnóza; hormony kůry nadledvin; oftalmologické chirurgické výkony; Diagnosis, Differential; lidé; Adrenal Cortex Hormones; Decompression, Surgical; Diagnostic Imaging; Humans; Thyroidectomy; Ophthalmologic Surgical Procedures; Graves Ophthalmopathy; imunosupresiva