Kdy uzavírat perzistující foramen ovale? - Šrámek, Martin (Neurologie pro praxi, 2019)
Uzávěr perzistujícího foramen ovale (PFO) po prodělané cévní mozkové příhodě (CMP) je účinná sekundárně preventivní metoda prokázaná randomizovanými studiemi. Klíčem je výběr správného pacienta pomocí série vyšetření, které vyloučí podíl obvyklých cévních rizik (pokročilá ateroskleróza, fibrilace síní, ...) na prodělané CMP a naopak prokáží významné PFO. K identifikaci vhodného pacienta používáme také ROPE (Risc Of Paradoxial Embolization) skóre. Naopak uzávěr PFO u pacientů s migrénou indikovaný není, stejně tak jako u většiny potápěčů s průkazem PFO.
Keywords: rizikové faktory; Migraine Disorders; cévní mozková příhoda; dekompresní nemoc; foramen ovale; Risk Factors; migréna; lidé; Decompression Sickness; potápění; sekundární prevence; Secondary Prevention; Diving; Stroke; Foramen Ovale; Humans