Fluorescenční angiografie při nízké resekce rekta pro karcinom - Martínek, Lubomír; Škrovina, Matěj; Benčurik, Vladimír; Pazdírek, Filip; Hoch, Jiří; Macháčková, Mária; Kocián, Petr; Bartoš, Jiří; Anděl, Petr; Štěpánová, Erika (Miniinvazívna chirurgia a endoskopia, chirurgia súčasnosti, 2018)
Úvod: Anastomotický leak představuje v kolorektální chirurgii jednu z nejzávažnějších komplikací. Adekvátní perfuze paří ke klíčovým faktorům nekomplikovaného hojení. Fluorescenční angiografie indocyaninovou zelení nabízí možnost zobrazit perfuzi v reálném čase. Cíl: Cílem studie bylo posouzení možností peroperační fluorescenční angiografie jako nástroje pro snížení incidence anastomotického leaku při nízké resekci rekta pro karcinom. Materiál a metody: Peroperační fluorescenční angiografie byla provedena postupně u 79 pacientů při nízké resekci rekta pro karcinom s totální excizí mezorekta, primární anastomózou a s protektivní ileostomií. Výsledky byly srovnány s kontrolní skupinou 82 pacientů se stejným výkonem bez použití fluorescenční angiografie. Výsledky: Soubory byly srovnatelné v základních demografických a klinických parametrech. Peroperačního zobrazení perfuze fluorescenční angiografii bylo dosaženo u všech pacientůbez nežádoucích účinků. U devíti pacientů (11 %) byla na základě fluorescenční angiografie posunuta resekční linie. Incidence anastomotického leaku byla nesignifikantně nižší ve skupině s fluorescenční angiografií (16 % vs. 6 %, p = 0,0552). Závěr: Fluorescenční angiografie indocyaninovou zelení je bezpečná a efektivní metoda s potenciálem redukce anastomotického leaku při resekci rekta pro karcinom.
Keywords: Intraoperative Care; Colorectal Surgery; lidé; nádory rekta; indokyanová zeleň; Rectal Neoplasms; anastomóza chirurgická; Anastomotic Leak; kolorektální chirurgie; pooperační komplikace; Fluorescein Angiography; prospektivní studie; Postoperative Complications; Indocyanine Green; peroperační péče; Prospective Studies; fluoresceinová angiografie; Anastomosis, Surgical; netěsnost anastomózy; Humans