Pseudomyxom peritonea - Bartoška, Petr; Antoš, František; Vítek, Pavel; Marx, Josef; Kopic, Jiří; Holečková, Petra (Klinická onkologie, 2019)
Východiska: Pseudomyxom peritonea je vzácné nádorové onemocnění charakterizované různým stupněm malignity, produkcí mucinu a gelatinózních hmot. Jeho rozvoj je velmi často spojován s rupturou mucinózních nádorů apendixu a ostatních mucinózních nádorů trávicího traktu a ovaria. Pseudomyxom peritonea je obvykle dělen do tří skupin – low-grade, highgrade a high-grade s výskytem buněk pečetního prstene. Rozsah onemocnění je určován pomocí skórovacího systému PCI (peritoneal carcinoma index). Klinický obraz je značně variabilní, závisí na rozsahu onemocnění. S progresí vývoje nádorových hmot se postupně rozvíjí typický nález "jelly belly" – "syndrom rosolovitého břicha". Diagnostika je založena na stanovení předoperačního PCI pomocí zobrazovacích metod, zejména pak výpočetní tomografie. Metody: Od 90. let 20. století se uplatňuje metoda Paula H. Sugarbakera založená na maximálním možném odstranění nádorových hmot, tzv. cytoredukční chirurgii, a následné peroperační aplikaci horkého cytostatika do dutiny břišní, tzv. hypertermické intraperitoneální chemoterapii, s cílem dosažení co nejefektivnější likvidace nádorového procesu. Výsledky: Literární i naše výsledky jsou srovnatelné, potvrzují vysokou efektivitu zmíněné metody. Uvádějí statisticky velmi významné prodloužení celkového přežití, intervalu bez známek onemocnění s akceptabilní letalitou 0– 12 % i morbiditou 27– 56 %. Tyto výsledky u vybraných pacientů potvrzují použití metody jako zlatého standardu pro léčbu pseudomyxomu peritonea.
Keywords: cytoredukční chirurgie; protokoly protinádorové léčby; Neoplasm Staging; indukovaná hypertermie; HIPEC; Peritoneum; Cytoreduction Surgical Procedures; lidé; pseudomyxom peritonea; Antineoplastic Protocols; hypertermická intraperitoneální chemoterapie; Chemotherapy, Cancer, Regional Perfusion; Pseudomyxoma Peritonei; Humans; chemoterapie nádorů pomocí regionální perfúze; staging nádorů; peritoneum; Hyperthermia, Induced