Koncept problémového užívání návykových látek - Mravčík, Viktor; Chomynová, Pavla; Grohmannová, Kateřina (Psychiatrie (Praha, Print), 2019)
Užívání návykových látek představuje významnou determinantu zdravotního stavu a celkového blahobytu společnosti. Společenský význam užívání návykových látek je značný, neboť dokáže dramaticky ovlivnit naději dožití celých populací, a to i ve vyspělých zemích. Článek představuje koncept problémového užívání návykových látek, které lze definovat jako užívání návykových látek ve vysokém množství a/nebo vysoce rizikovým způsobem, typicky s rozvinutou závislostí, které přináší negativní dopady samotnému uživateli, dal-ším osobám v jeho okolí, komunitě i společnosti jako celku. Dopady mají akutní i chronickou povahu a zahrnují zdravotní (psychické a somatické) a sociální škody včetně předčasné úmrtnosti. Míra rizikovosti je podmíněna typem užívané návykové látky, dávkou a vzorcem jejího užívání, faktory intrapersonálními i faktory prostředí. Problémy v různých oblastech se navzájem potencují a mají syndemický charakter. Koncept problémového užívání návykových látek je z veřejnozdravotního hlediska vhodným konceptem umožňujícím popsat nejrizikovější část uživatelské populace a nejzávažnější dopady vyplývající z přítomnosti návykových látek v moderních společnostech.
Keywords: zdravotní stav populace; Smoking; Health Risk Behaviors; National Health Programs; primární prevence; kouření; Primary Prevention; lidé; alkoholismus; Social Problems; Population Health; Alcoholism; Risk Factors; sociální problémy; rizikové faktory; Substance-Related Disorders; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; zdravotně rizikové chování; programy národního zdraví; Humans