Vztahy mezi morální integritou osobnosti a invaliditou - Raisová, Miloslava; Příhodová, Tereza; Preiss, Marek; Maliňaková, Jana; Lumpeová, Laura (Psychiatrie (Praha, Print), 2019)
Práce se zabývá vztahy mezi vlastnostmi morální integrity osobnosti a invaliditou z příčin duševního onemocnění. Morální integritu osobnosti jsme měřili komplexní baterií dotazníkových metod, která zahrnovala čtyři osobnostní dotazníky: škálu Krátká temná trojice, Dotazník Velké pětky, Dotazník žádoucího stylu odpovídání a Test integrity. Pro účely zjištění invalidity byl použit 21položkový struk-turovaný rozhovor. Všechny metody byly individuálně administrovány celkově 77 pacientům s afektivními a neurotickými poruchami, hospitalizovaným na psychiatrickém oddělení NUDZ. Celkový soubor byl rozdělen na soubor klinických respondentů s pobídkou (mají ID nebo chtějí žádat; N = 36; M = 37,5; SD = 14,81) a klinický soubor bez pobídky (nemají ID a neuvažují o zažádání; N = 41; M = 41,24; SD = 10,68). Na základě pohlaví, věku a vzdělání jsme k oběma klinickým skupinám párovali dva kontrolní soubory z běžné populace (N = 77) a zjišťovali jsme rozdíly ve vlastnostech morální integrity. Zjistili jsme, že obě skupiny pacientů mají z vlastností morální inte-grity na rozdíl od běžné populace pouze nižší míru svědomitosti v rámci modelu Big Five. Pozitivní charakteristikou souboru pacientů byla zjištěná nižší tendence k sociálně žádoucímu stylu odpovídání na rozdíl od běžné populace. Výsledky v administrovaných testech se u pacientů nelišily vzhledem k přítomnosti nebo absenci invalidního důchodu. Dále jsme porovnávali obě skupiny pacientů mezi sebou podle toho, zda mají invalidní důchod (nebo zda o něj uvažují zažádat). Zjistili jsme, že skupinu pacientů s ID charakterizuje na rozdíl od druhé skupiny vyšší neuroticismus a nižší extraverze, z vlastností morální integrity osobnosti pak pouze nižší sklon k neklinickému narcismu v rámci modelu Dark Triad a nižší tendence k sociálně žádoucímu stylu odpovídání. Rovněž jsme zaznamenali poměrně patrné rozdíly v socioekonomickém statusu u obou skupin pacientů, který byl horší u osob s invalidním důchodem. Celkově nebyly na základě našich výsledků potvrzeny vztahy mezi mírou morálních vlastností osobnosti a invaliditou.
Keywords: Disability Evaluation; Humans; interview psychologický; Personality Inventory; posuzování pracovní neschopnosti; pacienti; osobnostní dotazník; pracovní neschopnost; dospělí; lidé; Dark triad; duševní poruchy; Adult; společenská třída; Social Behavior Disorders; Data Interpretation, Statistical; Interview, Psychological; Patients; diagnostické sebehodnocení; Czech Republic; osobnost; Morale; Mental Disorders; Personality; Social Class; Česká republika; morálka; Diagnostic Self Evaluation; Sick Leave; Big Five; poruchy sociálního chování; interpretace statistických dat