Regionální homogenita trhu práce ve zdravotnickém sektoru v České republice - Urbánková, Erika; Hospodková, Petra (Ekonomie ve zdravotnictví, 2019)
Článek se zabývá verifikací homogenity regionálních trhů práce v rámci vybraných profesí v sektorech zdravotní a sociální péče v České republice na základě mzdové odměny, složek mzdy, míry zaměstnanosti a odpracovaných hodin. Podrobnější analýza profesí z hlediska trhu práce umožňuje specifikovat heterogenitu a homogenitu v rámci jednotlivých regionů, stejně jako v mnoha ohledech zjišťovat velké disproporce. Pro identifikaci skupin s podobnými charakteristikami na trhu práce v regionech bude použita clusterová analýza, jejímž cílem bude zjistit, zda je na základě zvolených makroekonomických indikátorů možné odhalit rozdíly mezi zkoumanými regiony. Pomocí clusterové analýzy budou určeny regiony vykazující stejné aspekty na pracovním trhu pro tři vybrané skupiny povolání v rámci sektorů zdravotní a sociální péče.