Vitamín D a koronárne riziko detekované výpočtovou tomografiou - Pella, Dominik; Gibarti, Claudia; Pella, Zuzana; Gonsorčík, Jozef (AtheroReview, 2019)
Vitamín D má významný vplyv na naše zdravie. Zabezpečuje normálny vývoj a metabolizmus kostí, je nevyhnutný pre správnu diferenciáciu buniek, pre imunitný systém, sekréciu inzulínu, reguláciu krvného tlaku a iné, pre život nevyhnutné procesy. Je všeobecne známe ,že nedostatok vitamínu D má za následok mnohé zdravotné komplikácie a čoraz častejšie sa hovorí o jeho vzťahu ku riziku vzniku koronárnej choroby srdca. Kardiovaskulárne ochorenia sú vedúcou príčinou mortality nielen v Slovenskej republike, ale aj na celom svete. Uvedený prehľad poukazuje na možné vzťahy medzi deficitom vitamínu D a kardiovaskulárnym rizikom. Výpočtová tomografia môže prispieť k presnejšej indikácii selektívnej koronarografie najmä u pacientov s nejednoznačným klinickým nálezom. Jej vzťah k hladine vitamínu D (niekedy zrejme postačí len vyšetrenie kalciového skóre) môže byť príspevkom v klinickej aplikácii tzv. personalizovanej medicíny.
Keywords: kardiovaskulární riziko; kardiovaskulární nemoci; Cardiovascular Diseases; lidé; CT angiografie; Coronary Disease; Vitamin D; nedostatek vitaminu D; Computed Tomography Angiography; Vitamin D Deficiency; Humans; kalciové skóre; vitamin D; koronární nemoc