Porod zralého a hraničně nezralého novorozence plánovaným císařským řezem z pohledu akutní neonatální medicíny - Berka, Ivan (Pediatrie pro praxi, 2019)
Incidence ukončení těhotenství císařským řezem se dlouhodobě zvyšuje v zahraničí i v České republice. Literárně je uváděno široké spektrum příčin. Hlavním důsledkem porodu plánovaným císařským řezem z pohledu akutní neonatální medicíny je zvýšené riziko novorozenecké respirační morbidity a následných komplikací, včetně dlouhodobých. Potřeba nejen důsledného zvážení přínosů a rizik pro rodičku i novorozence, ale i prevence a anticipace rozvoje novorozenecké respirační morbidity, je zřejmá.
Keywords: Infant, Newborn; císařský řez; Male; Female; novorozenec nedonošený; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; Humans; syndrom respirační tísně novorozenců; mužské pohlaví; Infant, Premature; incidence; lidé; novorozenec; Transient Tachypnea of the Newborn; ženské pohlaví; Ultrasonography; ultrasonografie; přechodná tachypnoe novorozence; Cesarean Section; Incidence