Současný pohled na diagnostiku a léčbu hepatitidy B - Husa, Petr (Vnitřní lékařství, 2019)
Infekce virem hepatitidy B (HBV) představuje stále celosvětově zdravotní problém s epidemiologií měnící se v závislosti na řadě faktorů, především na vakcinační politice a migraci. Chronická infekce HBV je označení pro infekci trvající déle než 6 měsíců. Jedná se o dynamický proces, který odráží interakce mezi virovou replikací a hostitelskou imunitní odpovědí. Ne všichni pacienti chronicky infikovaní HBV mají chronickou hepatitidu B. Všechny osoby chronicky infikované HBV jsou ve zvýšeném riziku progrese do jaterní cirhózy a hepatocelulárního karcinomu. Dlouhodobé podávání účinných nukleosidových nebo nukleotidových inhibitorů reverzní transkriptázy s vysokou genetickou bariérou proti vzniku rezistence (tenofovir, entekavir) představuje v současnosti nejúčinnější léčbu chronické hepatitidy B. U pacientů s mírně až středně pokročilou lze použít k léčbě i pegylovaný interferon α.
Keywords: Reverse Transcriptase Inhibitors; Guanine; jaterní cirhóza; tenofovir; interferon alfa; entecavir; inhibitory reverzní transkriptasy; Interferon-alpha; lidé; Humans; guanin; Tenofovir; chronická hepatitida B; Hepatitis B, Chronic; Liver Cirrhosis